Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /empatia-biomed.hu/index.php on line 9

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /empatia-biomed.hu/index.php on line 15

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /empatia-biomed.hu/config_mysql.php on line 7
A dohányzásról

Szelíd, hatékony gyógymódok “gyógyíthatatlan” betegeknek!
Íratkozzon fel hírlevelünkre
e-mail címe segítségével!

 A DOHÁNYZÁSRÓL ÉS A KORSZERŰ BIOFIZIKAI LESZOKTATÓ MÓDSZERRŐL

 

A dohányzás elleni küzdelemben számos módszer ismeretes. Legismertebbek a különféle nikotintartalmú készítmények (tapaszok, tabletták, rágógumik), de próbálkoznak csoportterápiákkal, antidepresszánsok alkalmazásával, akupunktúrás kezelésekkel, hipnoterápiával, gyógynövénykészítményekkel is, s legújabban a varenicline hatóanyaggal is. A korábbi módszerek közös jellemzője a különbözõ mellékhatások mellett a relatív alacsony eredményesség. A nikotin alattomos méreg; a kemény drogokhoz hasonlóan erős függőséget alakít ki rövid idő alatt, ugyanakkor a súlyos, életveszélyes betegségek “csak” évtizedek múlva szedik áldozataikat. Tudományosan igazolt tény, hogy a dohányzás átlagosan 20 évvel rövidíti meg életünket, nem beszélve az életminőség folyamatos romlásáról. A leszokás pedig gyakorlatilag “egyedül nem megy”.

   Dohányzás

 

 

 

 
A nikotinfüggőség biofizikai megközelítése:

A dohányzásellenes terápia alapelve, hogy minden anyag - így például a nikotin is - jellemezhető egy egyedi elektromágneses spektrummal. A jelenség Maxwell törvényeiből következik; töltött részecskék mozognak mágneses térben (a Föld mágneses terében), ennélfogva körülöttük is mágneses mező alakul ki, melynek kakarterisztikája a részecskék összetétele, milyensége szerint egyedien alakul. 
A forradalmian új módszer a hullámtanból ismert interferencia törvényszerűségén alapszik. A dohányzás során a szervezetbe kerül és elraktározódott mérgek az inverz hullámok segítségével felszabadulnak kötéseikből, s a megfelelõ és folyamatos folyadékfogyasztásnak köszönhetően a veséken keresztül zavartalanul kiürülnek a szervezetből. Míg az önerőből történő leszokásnál, hozzávetőlegesen fél-egy év alatt ürülnek ki a mérgek, addig a mágneses rezonanciával ez az elhúzódó tisztulási folyamat egy-két hétre zsugorodhat. Ennek következtében a különböző mértékben károsodott szervek, szövetek megtisztulva a mérgektől, lehetőséget kapnak, hogy a lehető legrövidebb időn belül valamilyen mértékben regenerálódhassanak, javítva ezzel a működési feltételeket. A rendkívül intenzív mechanikus méregtelenítéssel párhuzamosan néhány nap alatt lezajlik, töbek között, a függőséget okozó nikotin információjának, engramjának a törlése is, ami a fizikai függőség megszűnését vonja maga után. 

Biokémiai szempontból bizonyított, hogy a nikotin elősegíti a dopamin-neurotranszmissziót és a rendszer aktivációja miatt a dohányzás kívánatos motiváló ingerré válik. A dopamin-rendszer szenzitizációja miatt felfokozott sóvárgás alakul ki. Biofizikai szempontból a válasz a pozitív és a negatív visszacsatolásban keresendő. Az emberek nagy része azért kezd el dohányozni, mert látja, hogy mások is dohányoznak. Amikor azonban elszív egy cigarettát, hirtelen nikotin kerül a vérbe, de erre a szervezetben különböző anyagok termelődnek. A nikotin gyorsan bomló vegyület, kb. 30 perc felezési idővel, de a hatására termelődött dopamin és egyéb anyagok jelenléte sokkal tartósabb a vérben. Emiatt a cigaretta elszívása után 1-2 óráig elvonási tünetek jelentkeznek, valamint erős késztetés az újabb cigaretta elszívására. Ha ezután rágyújt az egyén, kellemesebben érzi magát, de csak azért , mert ezzel mérsékli az előző, a korábbi cigatetta utóhatásait. Ezzel azonban kialakul a tévhit, hogy a dohányzás enyhíti a szenvedést, oldja a feszültséget, megnyugtat, erőt, önbizalmat ad, elősegíti a szellemi koncentrációt, és ezzel létrehozódnak azok a későbbi tünetek, melyek miatt ismét rá kell gyújtani. Így egy önmagába záródó kör alakul ki, melynek során egyre nagyobb nikotinmennyiséget igényel az egyén. Ez az önmagát erősítő folyamat a pozitív visszacsatolás. A fenti folyamat korlátlan felerősödésének határt szab a rendszerbe beépített non-linearitás, azaz hogy a szervezet nikotintűrő képessége korlátozott, ezért a nikotinfogyasztás meghatározott értéken stabilizálódik. Ha e szint fölé emelkedik a nikotinszint, súlyos, gyakran életveszélyes mérgezési tünetek léphetnek fel. Ezért az ember a dohányzást csökkenti. A stabil szint alatt viszont kibírhatatlan elvonási tünetek jelentkeznek, emiatt ösztönszerûen nő a dohányzás mértéke. Ez a stabilizáló mechanizmus a negatív visszacsatolás

A dohányzásról leszokni csak a visszacsatolási lánc teljes megszakításával lehet. Ezt azonban rendkívül megnehezíti, hogy a visszacsatolásban nemcsak a test kémiai nikotinfüggősége vesz részt, hanem aktív szerepet játszik a tudat hamis beállítódása is.

A dohányzásról való leszokást elősegítő korszerű biofizikai módszer a hullámtanból ismert interferenciára épül, és néhány nap alatt képes megszüntetni a fizikai függőséget. A pszichés függőséggel már sokkal könnyebb megbírkózni, ha nem hiányzik többé a cigarettában lévő nikotin. Az esetek döntő többségében -megfelelõ folyadékbevitel mellett - a volt dohányosoknak hihetetlen módon még eszükbe sem jut a cigaretta

Mivel a vesék leterheltsége, ill. folyadékigénye jelentős, ezért a kezelést követő elsõ napokban a volt dohányosok szomjasak, később pedig már megszokják az extrém mennyiségű folyadékbevitelt. Aktív együttműködés mellett a pozitív, kedvező változások már az első napokban jelentkeznek; szabadabb a légzés, a szagok, ízek „visszajönnek”, a terhelhetőség javul, ugyanakkor nincsen idegesség, elkopnak az automatikus rágyújtási mozdulatok, és nincsen súlygyarapodás sem.

Az Empátia Biomed Gyógycentrum rendelőiben a dohányzás végleges elhagyásához nem kell akaraterő, csak egy jó döntés, és együttműködő készség. A rendelőkben a leszokni vágyókkal orvos foglalkozik, biztosítva a négyszemközti találkozót, amelyről dokumentáció készül. Az egyhónapos utókezelés idejére adott a telefonos kapcsolattartás lehetősége, a kezelés eredményességét pedig meghatározott időközönként egyeztetjük.

 

Empátia Biomed Gyógycentrum. Minden jog fenntartva! 2013. (c)
Webdesign by NEXUS FILM MULTIMEDIA & DESIGN KFT.

+36 20 5522-898 

Bejelentkezés/Információ:
Látogatók: 74012